Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1981 με σκοπό να διαφυλάξει, να διατηρήσει ζωντανή και να διαδώσει την μεγάλη Ποντιακή Παράδοση σε όλους τους χώρους και τομείς.

Πρωτοπόροι στην ίδρυση του και μέλη της  πρώτης διοίκησης ήταν οι:

 1. ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αθανάσιος
 2. ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΗΣ Πέτρος
 3. ΜΗΤΣΟΓΛΟΥ Δημήτριος
 4. ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Ιωάννης
 5. ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ Σάββας
 6. ΣΠΥΡΙΔΟΥ Παρθένα
 7. ΛΑΦΤΣΙΔΗΣ Χρυσόστομος
Επαναδραστηριοποιείται το 1992, μετά από σύντομη αδράνεια και για μία δεκαετία λαμβάνει ενεργά μέρος στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής με σημαντικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων  ως σημαντικότερες μπορούμε να αναφέρουμε:
 • Την παράσταση ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ στο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ.
 • Την ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ με τον γερμανικό σύλλογο της Στουτκάρδης ''ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ''.
 • Την ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με ιστορικό, λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό του Συλλόγου αλλά και του τόπου μας.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμαι κάποια πρόσωπα που πέρασαν από το διοικητικό του Συλλόγου και μάλιστα υπήρξαν στην θέση του Προέδρου. Το 1992 Πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο Μελεκίδης Σάββας, στην συνέχεια αναλαμβάνει ο Καγκασίδης Λάζαρος τον οποίο ακολούθησε ο Καρασακαλίδης Ιωάννης. Το 2000 αναλαμβάνει Πρόεδρος ο Γερμανίδης Ανανίας τον οποίο διαδέχεται το 2002 ο Ευκαρπίδης Χαράλαμπος. Το 2005 εκλέγεται ο Λεοντιάδης Ευστάθιος, ο οποίος επανεκλέγεται το 2007. Μετάτην παραίτηση του τελευταίου την θέση του Προέδρου αναλαμβάνει ο Τοπκαράς Κωνσταντίνος το 2008.

Ο Σύλλογος μας τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα όπως:

 1. Ολοκληρώσαμε την συμμετοχή μας με επιτυχία στο πρόγραμμα του υπουργείου εργασίας για δράσεις Μ.Κ.Ο. την στιγμή που πολλοί άλλοι σύλλογοι και οργανώσεις ταλαιπωρούνται μέχρι σήμερα για την αποπληρωμή τους.
 2. Στις 29/04/2009 συνδιοργανώσαμε με την Λέσχη Ποντίων Καβάλας εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας για να τιμήσουμε τον ΣΤΗΒ ΛΑΛΑΣ.
 3. Συμμετείχαμε με ένα χορευτικό μας τμήμα στην εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Δήμος Φιλίππων στο ΚΑΖΙ ΕΜΙΡ της Τουρκίας με επιτυχία αφου μέχρι σήμερα τα παιδιά του Συλλόγου λαμβάνουν μηνύματα από τους διοργανωτές και φίλους που απέκτησαν εκεί.
 4. Συμμετείχαμε  με επιτυχία στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στο ΜΙΚΡΕΒΟ της Βουλγαρίας.
 5. Συμμετέχουμε κάθε χρόνο στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΟΕ (ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ όπου γίναμε μέλος της το 2007) καθώς επίσης και στο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργάνωνει το ΣΠΟΣ ΑΝ. ΜΑΚ & ΘΡ.
 6. Προχωρήσαμε στην επανέκδοση του λευκώματος που είχε επιμεληθεί και εξέδωσε ο Σύλλογος με πρωτοβουλία του ΓΑΙΤΕΛΙΔΗ Θεοδώρου.
 7. Oργανώσαμε με πρωτεργάτη τον χοροδιδάσκαλο μας ΚΑΛΤΣΙΔΗ Ματθαίο τα χορευτικά μας τμήματα και πλέον στις εκδηλώσεις μας συμμετέχει και το μεγάλο χορευτικό τμήμα.
 8. Από το 2002 στον Σύλλογο μας λειτουργούν τμήματα εκμάθησης μπαλέτου και κλασσικών χορών με χοροδιδάσκαλο την ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ Ειρήνη και από το έτος 2010 λειτουργεί τμήμα εκμάθησης ζωγραφικής και κατασκευών το «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» με υπεύθυνη την ΠΑΣΤΡΑΦΙΔΟΥ Σαββατώ.

Η Ποντιακή Παράδοση πρέπει να μείνει ζωντανή και αυτό θα γίνει με το να θυμίσουμε στους παλιούς και να μάθουμε στους νέους τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό του τόσο ταλαιπωρημένου αλλά και ηρωικού, περήφανου λαού.