Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1981 με σκοπό να διαφυλάξει, να διατηρήσει ζωντανή και να διαδώσει την μεγάλη Ποντιακή Παράδοση σε όλους τους χώρους και τομείς.

Πρωτοπόροι στην ίδρυση του και μέλη της  πρώτης διοίκησης ήταν οι:

 1. ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αθανάσιος
 2. ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΗΣ Πέτρος
 3. ΜΗΤΣΟΓΛΟΥ Δημήτριος
 4. ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Ιωάννης
 5. ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ Σάββας
 6. ΣΠΥΡΙΔΟΥ Παρθένα
 7. ΛΑΦΤΣΙΔΗΣ Χρυσόστομος
Επαναδραστηριοποιείται το 1992, μετά από σύντομη αδράνεια και για μία δεκαετία λαμβάνει ενεργά μέρος στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής με σημαντικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων  ως σημαντικότερες μπορούμε να αναφέρουμε:
 • Την παράσταση ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ στο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ.
 • Την ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ με τον γερμανικό σύλλογο της Στουτκάρδης ''ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ''.
 • Την ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ με τον γερμανικό σύλλογο του Reutlingen - Lichteinstein ''Ο ΠΟΝΤΟΣ''.
 • Την δημιουργία ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού στις Κρηνίδες.
 • Την ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ με ιστορικό, λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό του Συλλόγου αλλά και του τόπου μας.

Άλλες σημαντικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ο Σύλλογος μας είναι:

 1. Η Συμμετοχή σε Παιδική Θεατρική Παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.
 2. Η Εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με την Λέσχη Ποντίων Καβάλας στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας στις 29/04/2009 για να τιμήσουμε τον ΣΤΗΒ ΛΑΛΑΣ.
 3. Η Συμμετοχή με ένα χορευτικό μας τμήμα στην εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Δήμος Φιλίππων στο ΚΑΖΙ ΕΜΙΡ της Τουρκίας με επιτυχία αφού μέχρι σήμερα τα παιδιά του Συλλόγου λαμβάνουν μηνύματα από τους διοργανωτές και φίλους που απέκτησαν εκεί.
 4. Η Συμμετοχή με επιτυχία στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στο ΜΙΚΡΕΒΟ της Βουλγαρίας.

Επίσης ο Σύλλογος μας τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα όπως:

 1. Την ολοκλήρωση της συμμετοχή μας με επιτυχία στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για δράσεις Μ.Κ.Ο. την στιγμή που πολλοί άλλοι σύλλογοι και οργανώσεις ταλαιπωρούνται μέχρι σήμερα για την αποπληρωμή τους.
 2. Την εγγραφή μας ως Μέλος της ΠΟΕ (ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ) το 2007 όπου από τότε συμμετέχουμε κάθε χρόνο στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργανώνει, καθώς επίσης και στο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργανώνει το ΣΠΟΣ ΑΝ ΜΑΚ & ΘΡ.
 3. Την οργάνωση, με πρωτεργάτη τον χοροδιδάσκαλο μας ΚΑΛΤΣΙΔΗ Ματθαίο των Χορευτικών μας Τμημάτων και πλέον στις εκδηλώσεις μας συμμετέχει και το Μεγάλο Χορευτικό Τμήμα.
 4. Την δημιουργία Τμημάτων Εκμάθησης Μπαλέτου και Κλασικών Χορών με χοροδιδάσκαλο την ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ Ειρήνη, όπου λειτουργού από το 2002 και Τμήμα Εκμάθησης Ζωγραφικής και Κατασκευών, το «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» με υπεύθυνη την ΠΑΣΤΡΑΦΙΔΟΥ Σαββατώ όπου λειτουργεί από το 2010.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμαι κάποια πρόσωπα που πέρασαν από το διοικητικό του Συλλόγου και μάλιστα υπήρξαν στην θέση του Προέδρου. Το 1992 Πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο Μελεκίδης Σάββας, στην συνέχεια αναλαμβάνει ο Καγκασίδης Λάζαρος τον οποίο ακολούθησε ο Καρασακαλίδης Ιωάννης. Το 2000 αναλαμβάνει Πρόεδρος ο Γερμανίδης Ανανίας τον οποίο διαδέχεται το 2002 ο Ευκαρπίδης Χαράλαμπος. Το 2005 εκλέγεται ο Λεοντιάδης Ευστάθιος, ο οποίος επανεκλέγεται το 2007. Μετά την παραίτηση του τελευταίου την θέση του Προέδρου αναλαμβάνει ο Τοπκαράς Κωνσταντίνος το 2008 μέχρι το 2017. Σήμερα Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Κωνσταντινίδης Δημήτριος.

Η Ποντιακή Παράδοση πρέπει να μείνει ζωντανή και αυτό θα γίνει με το να θυμίσουμε στους παλιούς και να μάθουμε στους νέους τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό του τόσο ταλαιπωρημένου αλλά και ηρωικού, περήφανου λαού.