ΒΑΡΕΝΙΚΑ

 

 

 

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ:

2-3 ποτήρια νερό

αλεύρι για πίτες (όσο σηκώσει)

αλάτι

βούτυρο φρέσκο αγελαδινό

λάδι (λίγο στο βράσιμο)

κρεμμύδι (προαιρετικά)

Γέμιση Α:

τυρί φέτα ή μυζήθρα ή ανθότυρο

Γέμιση Β:

1/2 του κιλού κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ξερό

μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι, λάδι

Γέμιση Γ:

2-3 πατάτες μεγάλες

αλάτι, κόκκινο πιπέρι γλυκό (πάπρικα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Γέμιση Α:

Τρίβουμε το είδος τυριού που επιλέξαμε σε πολύ ψιλά τρίμματα

Γέμιση Β:

Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά και ρίχνουμε τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι

Γέμιση Γ:

Βράζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες και ρίχνουμε το αλάτι, την πάπρικα και τα ανακατεύουμε

Ζύμη:

Κάνουμε μια ζύμη λίγο σφιχτή με το νερό, το αλάτι και το αλεύρι. Έπειτα ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη μεγάλο αλλά όχι πολύ λεπτό και κόβουμε με ένα ποτήρι μικρά στρογγυλά κομμάτια ζύμης που τα γεμίζουμε με την γέμιση της προτίμησης μας. Τα κλείνουμε διπλώνοντας τα στην μέση, βρέχοντας πολύ ελαφρά την άκρη και πιέζοντας τα με τα δάχτυλα. Σε μία κατσαρόλα που βράζει αρκετό νερό με λίγο λάδι και λίγο αλάτι, τα ρίχνουμε απαλά ένα ένα για να μην ανοίξουν και τα βράζουμε όπως τα μακαρόνια σε μέτρια θερμοκρασία για 5-7 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, περιχύνουμε με βούτυρο ή τσιγαρισμένο κρεμμύδι και μαυροπίπερο σε λαδάκι και τα σερβίρουμε με γιαούρτι και τριμμένο ξερό δυόσμο.